Hvor skal fett og rester av julematen?

Julen er tiden for god mat! Dessverre havner en del av fettet og matrestene i do eller i vasken. Dette fører til avleiringer i avløpsrørene, som gjør at de tetter seg og vi kan få avløpsvann på avveie. I tillegg kan fett og matrester tiltrekke seg rotter i avløpssystemet.

Kvitter du deg med fettet og matrestene på riktig måte sparer du deg selv og samfunnet for dyre ekstrakostnader!

Så hvordan kvitter du deg med fett og matrester?

Ribbefett:

Etter at ribba er stekt lar du stekebrettet med fettet stå til det blir kaldt. Da vil fettet stivne og du kan lett skrape det av og kastet det i matavfallet. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker stekebrettet.

Pinnekjøtt:

Fett i kasserollen etter koking av pinnekjøtt stiver når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i matavfallet. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker kasserollen.

Stekepanne med litt smør/oljerester:

Ha som regel at du alltid tørker ut fettrester fra stekepannen med tørkepapir og kast papiret i matavfallet. Rengjøring av stekepannen blir enklere og du slipper grisete oppvaskkum.

Julebakst med smult, delfiafett og flott matfett:

Baking av julekaker med smult gir deg en stor rest med matfett. Dette fettet stivner når det blir kaldt, deretter kan du skrape det ut og kaste det i matavfallet. Usaltet fett er også helt utmerket til å lage meiseboller av! Ha fettet i en melkekartong, og tilsett for eksempel solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter. La det stivne, så kan du henge det ut som en liten julegave til alle småfugler. Flere tips til hvordan du lager meiseboller finner du her.

Hjemmelaget meisbolle. Foto: Rune Aae

Flytende matrester:

Hell flytende matrester fra supper og gryter over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Du kan også putte kartongen i fryseren i et døgn slik at matrestene stivner før du kaster den.

 

Riktig god jul fra alle oss som jobber med avløpet ditt!

Flere aktuelle saker

Dosøppelet ditt forurenser naturen – og koster dyrt

Er du klar over hvorfor snus, mat og hygieneartikler skal holdes utenfor toalettskålen?

Les mer →
Dovett lønner seg!

Tiss, bæsj og dopapir er det eneste som skal i do. Fortsatt melder avløpsavdelingen at søppel og fett er de […]

Les mer →
Dovett-plakat på norsk og engelsk

Trenger du en dovettplakat på norsk og engelsk kan du fritt laste ned Godt Vann Drammensregionen sin.

Les mer →