Fett

Fett og matrester skal ikke i do eller vasken

Du trenger ikke vite så mye om avløpsrør – det holder at du vet at fett, matrester og søppel ikke skal ned i det. Jevnlig tilførsel av fett, matoljer og matrester er hovedårsaken til avleiringer i avløpsledninger og i pumpestasjoner. Blir det nok fett som avleires i røret, går røret helt tett, og det skaper store driftsutfordringer.

Fett – hva gjør jeg med det?

 1. Fettrester i stekepannen
  Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir som kastes sammen med matavfallet. Du unngår griste oppvaskkum, pannen er lettere å vaske og fettet ender på rett sted og kan bli biogass.
 2. Små mengder flytende fett
  Små mengder flytende fett, kan du samle i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong med tape eller en brusflaske) og kaste i restavfall. Oljer fra for eksempel oliven og fetaost er gode å bruke i for eksempel salater, sauser og på poteter.
 3. Større mengder flytende fett (frityrolje og matolje)
  Større mengder med matolje eller annet flytende fett, skal du samle opp i en plastkanne og levere til gjenvinningsstasjonen. Dette går til energigjenvinning.
 4. Flytende matrester
  Små mengder kan kastes rett i matavfallet, bruk gjerne tørkepapir for å få med alt. Større mengder  kan helles over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Det beste er jo å spise matrestene, og det er mange gode tips å få blant annet på Matvett  og Matprat
 5. Ribbefett, fårikål og annen fet mat
  Fett fra fårikål, juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Da er det bare å skrape ut fettet og putte i posen for matavfall. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker med varmt såpevann.
 6. Matavfallskvern er ikke lov
  Det er ikke lov å installere matavfallskvern i kommunene i Drammensregionen. Vi har et supert kildesorteringssystem for matavfall. I avløpet blir det for til rottene, fettpartikler avleirer seg på rørene og det skaper ubalanse på renseanleggene.

 

Visste du at:

 • – Bruker du varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, flytter du bare problemet lengre ut i rørsystemet der det avkjøles og stivner.
 • – Om du heller fettet i vasken eller do spiller ingen rolle, for det er akkurat de samme avløpssystemet som frakter avløpet videre i rør.

 

 

Q-tips

Løser seg ikke opp i vann og setter seg fast i rørene. I verste fall kan de ende opp i naturen.

Les mer →

Våt- servietter

Løser seg ikke skikkelig opp og samler seg i store baller som tetter rørene.

Les mer →

Fett

Fett fra matlaging som helles i vasken eller i do, stivner i rørene slik at de blir tette. Fett tiltrekker seg også rotter!

Les mer →

Vet du hva som skal i do?

Ta do-quizen her!